Logo Bike Totaal ondernemer Wij houden van fietsen Menu

Fietsgerelateerde boetes

Vreemde boetes

Volgens de ANWB zijn er vorig jaar 9,4 miljoen verkeersboetes uitgedeeld in Nederland. Dan denkt u misschien al snel aan de boetes voor te hard rijden met de auto, maar bij die 9,4 miljoen zitten ook veel verkeersboetes voor fietsers. De goedkoopste “fietsbekeuring” bedraagt € 35,* en de duurste maar liefst € 140,-. Er zijn  53 verschillende bekeuringen voor fietsers mogelijk. Onderstaand een lijstje met  de meest voorkomende en bijzondere boetes.

Eisen fiets

Naast de bekende boete voor het niet voeren van fietsverlichting in het donker (à € 55,-), zijn er nog veel andere, vaak onbekende, eisen die de politie aan de fiets stelt. Wist u bijvoorbeeld dat u een boete van € 55,- kunt krijgen als uw fietsframe in slechte staat verkeert? De boete voor een ondeugdelijke stuurinrichting is zelfs €  90,-! Daarnaast zijn er ook boetes voor:

 • Geen trapper- /wielreflectie of ondeugdelijke rode retroreflectoren: € 35,-;
 • Geen bel: €  35,-;
 • Ondeugdelijk bevestigde trappers: € 55,- .

Eisen bestuurder


Naast eisen aan de fiets zelf zijn er ook eisen gesteld aan de bestuurder. Die mag bijvoorbeeld niet meer dan 235 ugl (0,54 promille) alcohol in het bloed hebben voor hij/zij op de fiets stapt. Wordt u toch gepakt met drank op op de fiets? Dan vindt de politie  u een gevaar voor overige weggebruikers en kost u dat € 100,-.
Heeft u als automobilist  wel eens onnodig op de rotonde staan wachten op een fietser die uiteindelijk toch afsloeg? Dan kan een oplettende politieman de fietser beboeten voor € 35,- voor het niet aangeven van richting.

Verkeersborden


Daarnaast zijn er nog boetes voor het niet volgen van de verkeersborden en -regels. Doorrijden bij een stopbord kost u bijvoorbeeld € 90,-. Er zijn ongeveer 20 borden die (ook) voor fietsers gelden, dus onderstaand hebben wij een korte samenvatting gemaakt.

 • Het stallen van de fiets waar dit duidelijk aangegeven niet mag kost € 35,- ;
 • De boete voor het negeren van een bord die de rijrichting aangeeft varieert van € 35,- tot € 55,-;
 • Een weg of straat inrijden waar dit verboden is kost € 35,-.

Verkeersregels


De meest bekende boete in deze categorie is het rijden door rood. De politie maakt geen onderscheid tussen rode verkeerslichten, rode waarschuwingslichten bij bruggen of overwegen. Kosten? € 90,-.

Mocht u per ongeluk met uw fiets op de snelweg terechtkomen dan kost u dat maar liefst € 140,-! De boete die de politie berekent voor het niet rechtshouden is € 90,-. Het is ook niet toegestaan om een bestuurder, die al kenbaar heeft gemaakt linksaf te willen slaan, links in te halen. Haalt u toch links in? Dan kan u dat € 90,- kosten.
De categorie ‘verkeersregels’ is de meest uitgebreide categorie en bevat o.a.:

 • Inhalen voor of geen voorrang verlenen op een zebrapad € 140,-;
 • Niet opvolgen van aanwijzingen van verkeersregelaar wordt streng  beboet met € 140,- ;
 • Overschrijden doorgetrokken streep € 90,-;
 • De boete voor geen voorrang verlenen varieert € 35,- tot € 140,- (denk aan openbaar vervoer, militaire kolonne, uitstappende passagiers en blinden);
 • Als u fietst op de busbaan dan kan de politie besluiten u te beboeten met € 55,- .

 

Als u deze lijst leest zou u bijna de fiets laten staan, maar gelukkig is dat niet nodig. De meeste boetes kunt u zelf voorkomen. Zoals u ziet deelt de politie de hoogste boetes uit voor situaties waar direct gevaar optreedt bij het niet volgen van de aanwijzingen. Denk aan het fietsen op een snelweg, het negeren van zebrapaden of kwetsbare weggebruikers en het fietsen met te veel alcohol op. Volg dus altijd de aanwijzingen op de borden of de dwingende adviezen die de verkeersregelaar afgeeft. De meest voorkomende boete voor ontbrekende fietsverlichting kunt u gemakkelijk voorkomen door een extra losse verlichtingsset aan te schaffen. Een groot gedeelte van de eisen die aan de fiets worden gesteld, kunnen in een vroeg stadium opgemerkt worden door uw fietsenmaker. Ga dus regelmatig met de fiets langs voor een (winter)beurt.

*Alle genoemde bedragen zijn exclusief administratiekosten van  € 9,-.
De gegevens in artikel komen uit de Tekstenbundel voor misdrijven, overtredingen en Mulder-gedragingen. In bijzondere gevallen gelden andere boetebedragen en/of straffen. Bijvoorbeeld als strafbare feiten die onder het strafrecht vallen of eerder zijn gepleegd. Als een zaak voor de rechter komt, kan deze anders beslissen dan de algemeen geldende boete. Ook wordt de boete gehalveerd wanneer de overtreder jonger dan 16 jaar is.
Aan de gegevens uit deze database kunnen dan ook geen rechten worden ontleend. De lijst is niet uitputtend.

 

 

 

 

Op de hoogte blijven van nieuws, aanbiedingen en tips?

Inschrijven voor nieuwsbrief
Close Inloggen