De beste keuze maken
Een e-bike kopen is een leuke, maar ook best een ingewikkelde zaak. Zeker als u er voor het eerst één aan wilt schaffen. In deze folder zetten we voor u op een rij wat de verschillen zijn en hoe u het meeste plezier uit een e-bike kunt halen.
Bij deze uitvoering is de motor mooi verwerkt in het voorwiel. Meestal uitgevoerd met een dichte kettingkast en naafversnelling. Hierdoor is onderhoud bijna niet nodig. Doordat de motor vooraan zit, stuurt de fiets iets zwaarder. Een voorwielmotor is erg stil in gebruik, maar heeft iets minder ondersteuningskracht.
Middenmotor – stabiel, veel ondersteuning
Bij een middenmotor ligt het zwaartepunt van de fiets in het midden, waardoor de fiets erg stabiel is. Deze motor drijft niet het wiel aan, maar de pedalen. Dit wordt als erg comfortabel ervaren. De fiets is meestal uitgevoerd met een dichte kettingkast en naafversnelling. De naaf, ketting en tandwielen slijten iets sneller doordat de ketting rechtstreeks wordt aangedreven. Een middenmotor geeft iets meer geluid door de tandwielen in de motor.
Achterwielmotor – licht, natuurlijk rijgedrag
Net als bij een gewone fiets, wordt bij een e-bike met achterwielmotor de fiets aangedreven door het achterwiel. Dit geeft dus de meest natuurlijke rijbeleving. Fietsen met de motor in het achterwiel hebben bijna allemaal een derailleurversnelling. Dit maakt de fiets wat lichter en is ideaal voor langere toertochten. De open kettingkast vergt wel wat meer onderhoud.
TIP: Maak altijd eerst een lange proefrit voordat u een e-bike koopt.
Let dan vooral op de ondersteuningskracht, het geluid, stabiliteit, wendbaarheid
en of u de fiets onder controle heeft.
De accu is uiteraard één van de belangrijkste onderdelen van een elektrische fiets. Als u een e-bike koopt, kunt u allereerst letten op de plek van de accu. Vaak zit deze onder de achterdrager, waarbij de accu ook eenvoudig uitneembaar is. Een uitneembare accu is extra handig bij het opladen. Als de accu in het frame is verwerkt, ligt het gewicht – net als bij een middenmotor – stabiel in het midden. Ook kan de accu, als een soort bidon, tussen zadel en frame zijn gemonteerd.
TIP: Bij vrijwel alle e-bikes is het mogelijk tegen meerprijs een
accu met een hoger aantal wattuur te kiezen. Ook een snellader wordt
steeds meer als optie aangeboden.
De actieradius van een e-bike heeft veel overeenkomsten met het verbruik van een auto. Wegomstandigheden zijn van invloed, maar ook hoe u er zelf mee omgaat. Deze factoren spelen o.a. een rol:
- Heuvelachtig gebied
- Type wegdek
- Gewicht van de berijder en bagage
- Mate van gebruikte ondersteuning
- Bandenspanning
- Weersomstandigheden; bij kou neemt actieradius af
- Schakelgedrag; starten in een hoge versnelling vraagt meer van de accu
- leeftijd van de accu
► TIPS VOOR GEBRUIK EN ONDERHOUD
- Plaats uw e-bike zo veel mogelijk uit de regen en felle zon. Ook is een accu gevoelig voor kou en extreme warmte.
- Laad de accu bij voorkeur op bij kamertemperatuur.
- Voorkom schade aan de accu door hem nooit leeg weg te leggen. Laad bij weinig gebruik de accu daarom ook regelmatig op.
- Lees ook altijd de gebruiksaanwijzing van de fiets.
- Breng uw e-bike regelmatig voor een service- en onderhoudsbeurt. Ook om de software van uw fiets up-to-date te houden. Heeft u een Bike Totaal Fietspaspoort? Dan krijgt u automatisch een uitnodiging om een beurt te laten uitvoeren. Zo blijft uw fiets in topconditie en kunt u er het langste van genieten.
- Het is vaak mogelijk om extra garantie op alle e-bike componenten af te sluiten.